2015. szeptember 1., kedd

Kiera Cass - A Párválasztó

Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.
A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.
America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

Író: Kiera Cass
Eredeti cím: The Selection
Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013.
Oldalszám: 360.
Sorozat: A Párválasztó 1.

Legelőször a borítón akadt meg a szemem. Tudtam, hogy nekem el kell olvasnom, ezt a könyvet. Ki ne ábrándozott volna arról, hogy egyszer hercegnő lesz? Ebben a történetben átélhetjük milyen is lehetne ebbe a rétegbe tartozni.
Imádom, ezt a könyvet ebből kifolyólag nem csak egyszer olvastam el, hanem többször is. Az iskolában a sulirádióban szólt egy zene, amiről rögtön ez a könyv jutott az eszembe. Pedig semmi köze nem volt a történethez, se a szövegnek, se a videoklipnek, mégis rögtön eszembe jutottak az érzések, amiket akkor éreztem, amikor olvastam.


Borítóról:
A borítón egy estélyi ruhás lány látható, aki valószínűleg America-t szimbolizálja. A tetején van egy idézet a fülszövegből.
„Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.”
Ez burkoltan elmondja, hogy mi is a történet fő motívuma.

Fülszövegről:
Ebből kiderül, hogy nem a mi világunkban játszódik a történet, hanem egy kitalált világban. Kiderül, hogy az emberek kasztokban élnek, amelyek között élesen rajzolódnak a társadalmi különbségek. A szöveg megemlíti a főszereplőinket. Maxont, America-t és Aspent.

Történetről:
A történet elején megismerjük America-t és a családját. Betekintést nyerünk a családi körülményeibe, és a kasztok rendszerét is megismerjük. Személy szerint nem tartom helyesnek, hogy beskatulyázzuk az embereket. Elvégre mindenki olyan, amilyen. Van, aki tehet róla, van, aki nem. Azonban a műben elég erősen érződnek az egyes kasztok közötti ellentétek. Iszonyú nagy különbségek vannak az egyes és a nyolcas kasztok között. Mint várható vannak olyanok, akik változtatni akarnak a rendszeren. Ez az egyik komoly bonyodalom a történetben.

America nem akarja az egész hercehurcát, ami a versenybe való benevezéssel jár, azonban családja érdekében rászánja magát. A fülszövegből már sejthetjük, hogy bizony America bekerül a versenybe és ringbe száll Maxon herceg szívéért, néhány lány pedig a rangjáért. Harmincöt lány kerül, be azonban a végén csak egy maradhat.

Sajnálom szegényeket, mert én tuti nem bírnék heteken keresztül harmincnégy lánnyal együtt élni. Főleg, ha olyan ellenszenvesek, mint jó néhány hölgyemény, akiket elég nehéz volt elviselnem, mégis kellettek, mert így volt teljes a történet. Voltak azonban olyanok, akik közel kerültek a szívemhez.


Szereplők:

 America: Megértettem, hogy miért vonakodott annyira benevezni a versenyre. Én sem rajonganék érte, ha egy totálisan idegen férfi rendelkezne fölöttem, és tőle függene, hogyan élek tovább. Tetszett benne, hogy igyekezett önmaga maradni minden helyzetben. Néha viszont eléggé furcsálltam a viselkedését, döntéseit.

Maxon: Mint a legtöbb olvasónak nekem is ő lett a kedvencem. Hihetetlenül aranyosnak találtam, ahogy fogalma sem volt, hogyan viszonyuljon a lányokhoz, mégis valahogy megoldotta. Nincs egyszerű dolga, elvégre nem egyszerű harmincöt lány közül megtalálni azt az egyet, aki méltó társa és méltó királynéja lesz az országnak.

America anyukája a mű elején eléggé ellenszenves volt. Minden áron rá akarta erőltetni a lányéra a jelentkezést, nem törődve az érzéseivel. Egyrészt megértettem, hogy azt szeretné, ha a családja jobb körülmények között élhetne, de felhasználni a lányát. Ez nekem erős volt.
Aspen-től kedves volt, hogy hagyta elmenni America-t. Igaz, úgy hagyta ott a lány, hogy haragudott rá, mert megbántotta.
Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a romantikus történeteket. Olyanoknak, akik szeretik a hercegnős dolgokat. Akikben valahol mélyen a szívükben, még ott él az a kislány, aki annyira rajongott a hercegnős történetekért.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése