2016. augusztus 6., szombat

Kass Morgan: The 100- Kiválasztottak

Évszázadok ​​óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig.
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn.
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót.
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.

Író: Kass Morgan
Cím: 
Kiválasztottak
Eredeti cím: 
The 100
Sorozat: The 100 1.
Kiadó: 
Maxim Kiadó
Kiadás éve: 
2015.
Oldalszám: 
296.
Téma: 
Disztópia, Posztapokaliptikus, Romantikus

Imádom a sorozatot, sőt az imádom szó nem is fedi le  a valóságot, ezért teljesen egyértelmű, hogy elolvastam a könyvet is.  Azonban féltem, hogy nem lesz olyan, mint amit várok, és rá kellett jönnöm, hogyha nem akarom minden időmet arra szánni, hogy azon gondolkodom, hogy ez sem és az sem így volt, akkor a könyvet teljesen különálló dologként kell kezelnem, mintha nem is nézném a sorozatot. Sajnos ez is kevés volt, mert a könyv hatalmas csalódás volt, többet vártam tőle.

Őszintén örülök, hogy először néztem és nem olvastam, pedig ilyet ritkán mondok, de ha a könyvvel kezdem, a sorozat megnézése meg sem fordul a fejemben, és akkor bizony, egy nagyon jó dologról maradtam volna le.

Nekem nagyon lassú és eseménytelen volt ez a regény, oldalakon keresztül nem történt semmi, aztán néha be-betoppant egy-két oldal visszaemlékezés.
Négy ember szemszögéből olvashatjuk a történetet. Clarke, Wells és Bellamy a Földön vannak, míg Glass az űrben.  Így innen is, onnan is kaptunk információkat.

Arra számítottam, hogy hasonlítani fog a sorozatra legalább egy kicsit, de sajnos a romantikus szál annyira elnyomott mindent, hogy az hihetetlen. Sokkal jobban érdekelt volna, az hogyan boldogulnak a fiatalok a Földön, mint a szerelmi nyavalygásuk. Még az elején el is ment, mert sok mindent megmagyarázott, de aztán túl sok lett, főleg amikor a többiek is becsatlakoztak.  Több izgalmat, akciót vártam volna. Szívesebben olvastam volna arról, hogyan látják a bolygót, milyen érzés ott lenni. Félnek? Másra számítottak? Csodálkoznak? Honvágyuk van?

Egyszerűen nem láttam értelmét ennek a könyvnek, a lényeg teljesen elveszett. Ha valaki elolvassa a fülszöveget egy jó kis disztópiára számít, amiben előtérbe helyeződnek kicsit az érzelmek, aztán mikor elolvassa a könyvet, egyszerűen nem fogja tudni, hogy mégis mitől disztópia ez, és nem egy romantikus regény.
Az érzelmek előtérbe helyezése nem lett volna probléma, ha nem vitték volna túlzásba. Jó irányba indultak el az elején, mert egy kis dilemmát okozott egyes szereplőknek. Erős érzelmek, mint szerelem, testvéri szeretet, segíteni akarás, és a legfontosabb a túlélési kényszer is megjelenik, emiatt mindenkinek döntéseket és áldozatokat kellett hoznia. De utána annyira csak erről volt szó, hogy minden más háttérbeszorult.

A pozitívum, hogy van egy kis rejtélyes szála, ugyanis nem tudjuk, ki miért került börtönbe, majd a Földre, ezt fokozatosan tudjuk meg, ahogy előrehaladunk történetben.

Nem lett hosszú ez az értékelés, mert egyszerűen másra számítottam, annyira hogy azt el sem tudom mondani, és úgy érzem ennyi pont elég, és bárki leszűrheti, hogy bizony nem szerettem ezt a könyvet.

Értékelés: 5/2,5
A sorozat után hatalmas csalódás ez a könyv. Több akcióra, és információra lett volna szükség, és kevesebb romantikára.

Borító: 5/3
Sorozatos borítója lett a könyvnek, amit nem értek, mert szinte semmi közük nem volt egymáshoz.

Karakterek: 5/3
Sajnos a karakterek sem lettek annyira kidolgozva, mint lehettek volna. Kevés információt kapunk róluk, csupán annyit, ki mit érez a másik iránt.

Kedvenc karakter:
Ahogy a sorozat esetében, itt sem volt másképp. Abszolút Bellamy párti vagyok, hihetetlen az, hogy bármit megtenne a húgáért. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése