2017. szeptember 26., kedd

Tom Ellen és Lucy Ivison - Soha, soha

Egérke két év után találkozik ismét régi iskolatársaival egy sítúrán, tele félelmekkel és izgalmakkal. Jack abban bízik, hogy a kirándulás tele lesz izgalmakkal és kalandokkal, valamint hogy egy lányt is meghódíthat. Az üdülőhelyen megjelenik a jóképű Roland – aki Jack kiköpött mása. A menő tinibálvány és az átlagos iskolás srác egy napra szerepet cserélnek, mely alatt Jack szerelmet vall Egérkének. Vajon happy end lesz történetük vége, amikor lehull a lepel? Tom Ellen és Lucy Ivison vidám ifjúsági regényéből kiderül!



Író(k): Tom Ellen és Lucy Ivison
Eredeti cím: Never Evers
Cím: Soha, soha
Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 320.
Téma: Romantikus

A könyvért köszönet a Ventus Libro Kiadónak!

A Soha, soha az első csalódásokról, az első szerelmi próbálkozásokról szól. Adott két csoport, az egyikben csak fiúk, míg a másikban pedig csak lányok vannak, mi pedig azt láthatjuk, mi történik, akkor, ha ez a két osztály összetalálkozik. A közös pont a sítábor, ami Franciaországban található, nem igazán számít ez a történet szempontjából, és nem is tudunk meg erről a helyről semmit, csak annyit, hogy havas, és jól lehet itt síelni, snowboardozni, és van forró csoki is, aminek én most kifejezetten örülnék. Bekucorodnék az ágyba, innám a gőzölgő finomságot, és közben sorozatokat bámulnék, vagy éppen egy jó könyvet olvasnék, azt hiszem maga lenne a mennyország. Hm…

Vissza a valóságba. Kicsit elkanyarodtam a lényegtől, nézzétek el nekem, forrócsoki forever. *-* Na szóval, kezdjük a legelején. A könyv borítója eléggé egyszerű, semmi giccses minta, az írók, a cím, kiadó és néhány tartalomra utaló kép, írás. Ami meghökkentett az a következő felirat volt: „Szerelem Kavarás Hörcsögök”. Az első két szó teljesen evidens, nem is lepődik meg az ember rajta, na de hogy hörcsögök? Nem tudtam elképzelni, mi köze lehet ennek a történethez, elvégre nincs sok értelme egészen addig, amíg el nem olvassuk a könyvet. A fülszöveg sem segít abban, hogy jobban belelássunk a dolgokban, nem árul el semmit, azon kívül, hogy a történet főszereplői Egérke, Jack és egy francia popsztár. Nem hangzik valami izgalmasnak ez tény, de ettől függetlenül felkeltette az érdeklődésemet, hisz legalább el kellett olvasnom ahhoz, hogy tudjam miről szól, nem lőttek le minden egyes poént. Sokszor követik el ezt a hibát, írnak egy szép, hosszú fülszöveget, amiből szinte az ember magától kitalálja mi is fog történni, el sem kell olvasnia hozzá a könyvet, emiatt az olvasó sokszor neki sem kezd, mert úgy is tudja mi lesz a vége, helyette keres egy olyan regényt, ami kicsit kiszámíthatatlan.

Na ez a regény nem ilyen volt. Teljesen kiszámítható a legtöbb esemény, ettől függetlenül egy aranyos, inkább a fiatalabb közösséghez szóló történet. Nyilván húszévesen is teljesen olvasható, de más szemmel látjuk, másképp vélekedünk róla, mint mondjuk egy fiatalabb társunk. Ahhoz képest, hogy csupán csak 315 oldal elég lassan haladtam az olvasással, nem igazán kötött le, minden más jobban foglalkoztatott, mint a könyv, de sikeresen a végére értem, és szerencsére nem utáltam meg. Nem én vagyok a célközönség ez tökéletesen látszik, de bátran ajánlom minden fiatalnak. Ha valaki most kezd belemélyedni a könyvek világába, az elsők között ajánlanám ezt a regényt, hiszen egyszerű a nyelvezete, olvastatja magát, illetve nincsen bonyolult történetvezetése.

A cselekménybe nem igazán szeretnék belemászni, hiszen spoiler és poénlelövés nélkül nem igazán működne a dolog, elég annyit tudni róla, hogy a két nem találkozását mutatja be, azt követhetjük végig, hogy a fiatalok, hogyan találják meg a közös hangot, hogyan boldogulnak egymással, miként igyekeznek feldolgozni csalódásaikat, és hogyan próbálják megoldani a problémáikat.

A szereplők egyszerű, átlagos diákok, vagyis a legtöbbjük. Iskolába járnak, szórakoznak és csupa olyan dologgal foglalkoznak, ami egy 14-15 éves figyelmét felkelti. Emellett azonban sokat megtanulnak az életről, lassan, de biztosan felnőtté válnak majd, ami nem egy egyszerű folyamat. A tinédzserek 99,9%-a nehezen viseli ezt a helyzetet, hiszen folytonos stresszben élnek. A megfelelési kényszer, a bizonytalanság, a kétségek napról napra egyre jobban meghatározzák az életüket, ez pedig egy problémás helyzet. Az írók nagyszerűen átadták ezeket az érzelmeket, láthattuk, hogy aki külsőleg egy magabiztos, határozott személy, az belül mennyire szét van esve, és hogy mennyire nem egyszerű megtalálni egymással a közös hangot.

Ha szereted a romantikus, és könnyed történeteket, akkor bátran kezdj neki, egy kis kikapcsolódásnak tökéletes választás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése