2017. december 7., csütörtök

Laini Taylor - Füst és csont leánya

Egyszer volt, hol nem volt, egyszer egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. A történet nem végződik jól.

A sodró erejű fantasy regénytrilógia első része egy tiltott szerelemről, egy ősi háborúról mesél és egy újjáteremtett világ reményét hirdeti.






Író: Laini Taylor 
Cím: Füst és csont leánya
Eredeti cím: Daughter of Smoke and Bone 
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Oldalszám: 394.
Sorozat: Füst és csont leánya 1. 
Téma: Angyal, Démon, Fantasy, Romantikus

RavenS ajánlotta a könyvet a Prológuson futó Mesevilág hetünkre, mivel nem volt ötletem mi mást is olvashatnék, ezért úgy gondoltam, hogy tegyünk egy próbát, hátha tetszeni fog. A fülszöveg gyakorlatilag olyan, mintha nem is létezne, ezért abból semmire sem tudtam következtetni, így maradt az olvasás és a bizonytalanság.

A könyv eleje teljesen átlagosnak mondható, de azért érződik, hogy ez csak a kezdet, és hogy bizony egy nagy utazásban vehetünk majd részt. Nagyon tetszett, hogy a helyszín Prága, ugyan még soha nem jártam ott, de szeretnék majd egyszer eljutni, és mindent megnézni, amire csak lehetőségem van.

A történetről röviden. Adott egy lány, akit Karounak hívnak, látszólag teljesen átlagos életet él, de aztán elég hamar kiderül, hogy ez téves következtetés. Szépen lassan fény derül az igazságra, ám vele együtt egy rejtély is kibontakozni látszik. A cselekmény egyszerre tűnik egyszerűnek ugyanakkor bonyolultnak, kicsit jobban kell figyelni, de nem görcsösen, éppen annyira csak, ami nem terheli meg az olvasót. 
A színen, mint mindig feltűnik a Fiú, nagy f-fel bizony, ugyanis főszereplőnk nem egy átlagos srác, hanem maga az ördög. Na jó nem, valójában egy angyal, aki tökéletes, legalábbis, ami a kinézetét illeti. Ahol megjelenik, ott minden lány elalél, és még lélegezni is elfelejt, bár az pozitívum, hogy hősünk nincs tisztában azzal, hogy szerény személye milyen reakciókat vállt ki a pórnépből. 

Nem nehéz kitalálni, hogy bizony hősnőnk Karou, és hősünk, aki az Akiva névre hallgat bizony összetalálkoznak, és mindkettejük számára emlékezetes marad ez a kis összeröffenés. Karou felfedezi, hogy mire is képes, Akivában pedig a régen elveszettnek hitt érzelmek törnek a felszínre.

A könyv felénél nagyjából, történik egy esemény, ami miatt Karou élete teljesen a feje tetejére áll, és szinte teljesen magára marad. Emiatt egy új oldalát ismerhetjük meg. Egy mindenre elszánt, bátor lányt látunk, aki nem riad vissza semmitől, csak hogy elérje a célját. Ezért nem meglepő, hogy még az ellenségével is úgymond szövetségre lép. 

Egy igazán mozgalmas és akcióban gazdag regényt olvashattam, ami mégsem szenved hiányt érzelmekben. Szeretet, odaadás, kétségbeesés, remény, bizonytalanság. Megannyi érzelem, mégis a könyv nagyon jól érzékelteti mindegyiket, nem csak szavakkal, gondolatokkal, hanem tettekkel is, amik így még színesebbé tették az olvasás élményét. És a vége? Na az aztán mindent vitt. 

Személy szerint nekem nagyon tetszett az egész történet, a világ, a hangulat, minden. Fogalmam sincs, miért nem akadt ezidáig a kezem ügyébe, de örülök, hogy most megtörtént, és biztosan el fogom olvasni a második részét is a sorozatnak. 

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikus történeteket, de nem az olyanokat, amik az arcodba tolják, hogy jujj de happy minden és mindenki, azoknak akik szeretik a fantasyt és az akciódús jeleneteket. 
 A szeretetért kunyerálástól állandóan úgy érezte magát, mint a lábhoz dörgölődző macska, amint azt nyávogja: Simogass meg, nézz rám, szeress.
Jobb olyan macskának lenni, amelyik kifürkészhetetlen tekintettel néz le a magas fal tetejéről. Olyan macskának, amelyik kerüli a simogatást, nincs szüksége senkire. Miért nem lehet ő olyan macska?
 – Feltetted-e valaha magadnak a kérdést, hogy a szörnyek csinálják a háborút, vagy a háború csinálja a szörnyeket?

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése