2018. január 15., hétfő

Csendes Nóra - Zápor utca

Kockáztatnál ​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.
Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.
Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?
Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?
Kövesd a szíved!
Író: Csendes Nóra
Cím: Zápor utca
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 382.
Téma: Young Adult, Romantikus

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak, és Csendes Nórának, hogy megírta, ezt a nagyszerű történetet. 

Elég régóta szemezek ezzel a könyvvel, de eddig nem igazán volt kedvem, alkalmam közelebbről is megnézni, ami nagy hiba volt. Őszintén szólva nem igazán találom a szavakat, amik leírnák, azt amit most érzek. Azt sem tudom, hogy kezdjek neki, hogy építsem fel, nehogy kimaradjon valami.

A legegyszerűbb talán az, ha a borítóval kezdem. Egyszerű, de nagyszerű, nincs túlcicomázva, kellemes látvány a szemnek, és illik a történethez, teljesen átadja a mű hangulatát, és ezt tényleg így gondolom. 

A fülszöveg igazán rejtélyesre sikeredett, megtudhatjuk, hogy két szálon fut a cselekmény, ami önmagában nem szokatlan, ami viszont felkeltette az érdeklődésemet, az, hogy ötven év különbség van az események között, és valami úton módon, összekapcsolódnak. És hát mivel romantikus regényről beszélünk egyértelműen az én könyvem, ezt már ránézésre éreztem, de akkor még fogalmam sem volt mennyire igazam volt. 

Hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magamat az olvasásba, de rögtön az első oldalon megtorpantam. Kikerekedett szemekkel néztem a sorokat, és hitetlenkedve pislogtam. Már ez a pár bekezdés megalapozta a viszonyomat a könyvvel. A stílus, a fogalmazásmód egyszerűen levett a lábamról, és ez az érzés végig elkísért. Kár lett volna veszni hagyni egy ilyen jó történetet, és egy ilyen tehetséges embert, örülök neki, hogy megnyerte a IV. Aranymosás Irodalmi Válogatót, megérdemelte. 

A stílus megfogott innentől kezdve, csak az volt a kérdés a cselekmény megtart-e. A válaszom egy hatalmas igen. Már maga az alap ötlet is érdekes, hiszen ha belegondolunk a fiatal az fiatal, akár 2018-ról, akár az 1960-as évekről beszélünk. Nyilván nem teljesen ugyanolyanok, de sokban hasonlítanak, ahogy a könyv is bemutatja. 

Történetünk egyik főszereplője Bogi, akinek a mindennapjait, problémáit a naplóján keresztül ismerhetjük meg. Az első naplóbejegyzés Június 20-án íródott, itt megtudjuk, hogy nyaralni készül a család, de az előző évektől eltérően idén társaságot is kapnak a Sárai és a Hámori család személyében. Egy kicsit tart tőle, hogy milyen is lesz így a nyaralás, de egyben várja is. Természetesen a konfliktusok, súrlódások megvannak, elvégre egy rakás idegen van összezárva napokig. Azért nem lett katasztrófa, senki nem ölt meg senkit, és azt kell mondjam ez a rész lett a kedvencem, az elejétől a végéig.
A leírások nagyon jól sikerültek, az érzelmek teljesen átjöttek, és olyan hitelesen volt elmesélve minden, hogy tényleg azt éreztem, hogy én is ott vagyok a szereplőkkel. Bogi ezen a nyáron megismeri az első szerelmet, minden szépségével és bánatával együtt.

Ez igaz másik főszereplőnkre is, akiről először csak annyit tudunk, hogy egy faluban lakik a családjával, ám az ő élete is megváltozik, amikor megismerkedik Sámuellel, aki a nyárra jött a fővárosból. A kapcsolatuk pusztán plátói lehet, hiszen a lány szülei féltik a család jó hírét. Ám ez a szerelem Budapesten sem teljesedhet ki, ilyen-olyan okok miatt.

Mind a két cselekményszálban a fővárosba való költözés jelentette a fordulópontot, ettől minden megváltozik. A lányok elszakadnak a családjuktól, az ismert környezettől, és belecsöppennek egy teljesen ismeretlenbe, szinte egyedül. Meg kell birkózniuk a honvággyal, magánnyal, és a szerelem kihívásaival.

Összességében imádtam a könyvet, még ha a végével nem is vagyok megelégedve, nem erre számítottam, és még annyi megválaszolatlan kérdésem maradt, ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki szeretné átélni/újraélni az első szerelem minden csodálatos, és kevésbé csodálatos pillanatát.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése