2018. január 18., csütörtök

Róbert Katalin - Kezdjetek el élni!

Meg kellett hoznom egy döntést, és ezt most egyedül kell végigcsinálnom. Ha fontos vagyok neked, tiszteletben tartod, hagysz nekem időt, és megvárod, amíg én jelentkezem.
Marci mindössze ennyit ír a feleségének, barátainak és az édesanyjának, amikor kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült.
Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése.
Vajon mit kell feladnia feleségének, hogy visszakaphassa régi életét?
És a többiek? Mihez kezd nélküle a sodródó Zsófi, mivel kell szembenéznie a meleg Vencelnek, és mire döbben rá Margó, aki talán az életét is feláldozná a gyermekeiért?
Egy biztos: dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?
Róbert Katalin lebilincselő története szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Kik vagyunk? Mit tehetünk, ha az életünk új utakra hív?

Író: Róbert Katalin
Cím: Kezdjetek el élni!
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 296.
Téma: Romantikus, LMBT
Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző Kiadónak! 
A bejegyzés nyomokban SPOILERT tartalmaz!
Már volt szerencsém olvasni az írónőtől a Szelídíts meg című regényét, ami teljesen levett a lábamról, így boldogan és reményekkel telve kezdtem neki a könyvnek.

A borítón egy óra található, ami jelképezi az idő múlását, ami a történetben is fontos szerepet játszik.

A történetnek mondanivalója van, és fontos, mindenki fejében megforduló gondolatokat boncolgat. Mit tennénk, ha rájönnénk, hogy rosszul döntöttünk? Ha nem elég az, ami most van, hanem többre vágyunk? A megszokott biztonságot elcserélnénk egy bizonytalan, de szebbnek tűnő álomért? Döntések. Ezt választanám, ha egy szóval le kellene írnom a lényeget. Legyen ez múltbéli, vagy jövőbeli, tervezett, vagy spontán, a döntéseinknek mindig következményei vannak, amiket lehet csak évek múlva érzünk. Ezek a következmények lehetnek pozitívak, de negatívak is.

Főhőseinknek nehéz döntéseket kell meghozni, ám a lavinát Marci "eltűnése" indítja el. Csak egy üzenetet hagy hátra, amit senki nem ért.
"Meg kellett hoznom egy döntést, és ezt egyedül kell végigcsinálnom. Ha fontos vagyok neked, tiszteletben tartod, hagysz nekem időt, és megvárod, amíg én jelentkezem."
Mindenki erősen gondolkodik, hogy mi történhetett, és hova tűnhetett, de sajnos a probléma soha nem egyedül jön, az túl egyszerű lenne, így egyenként személyes komplikációk is fellépnek.

Margó, Marci anyukája egyre rosszabbul érzi magát a bőrében és hazásságában, már semmi sem úgy működik, mint régen. Csak a gyerekei tartották vissza attól, hogy véget vessen ennek a kapcsolatnak, de mivel mind a ketten kirepültek a szülői házból, így már nem látja semminek értelmét. Kezd rájönni, hogy talán nem érte meg feláldozni a boldogságát a gyerekeiért, akik, ezt nem becsülik meg.

Barka, más néven Barbi, Marci felesége élvezi a munkáját. Fogjuk rá, hogy elégedett a házasságával is, de érzi, hogy valami nincs rendben, ezt férje eltűnése is bizonyítja. Ám egy váratlan tényező mindent megváltoztat. A kérdés csak az, hogy milyen kompromisszumot sikerül kötni a párnak, ha egyáltalán sikerül.

Vencel, a meleg barát, aki jól érzi magát a bőrében az esetek többségében, de hiába dolgozik évek óta a munkahelyén egyszerűen nem tud feljebb lépni a ranglétrán, mivel ahhoz diploma kell, ami neki nincs. Ekkor már bánja, hogy annak idején otthagyta az egyetemet, de akkor nem volt összeegyeztethető a tanulás és a munka, majdnem ráment a maximalizmusára, aminek az lett a vége, hogy abbahagyta a tanulást.

Zsófi, a fiúk jó barátja egy külön kategória. Nem igazán találja a helyét a világban, és mivel nem kaphatja meg, azt akit szeretne elég különös módon próbálja betölteni az űrt a szívében. Őszintén szólva ő volt a legellenszenvesebb az egész társaságban. Férjeket elcsábítani majd összebarátkozni a feleségekkel eléggé morbid, és furcsa dolog. Szerintem elkelt volna neki egy nagyon jó pszichológus.

És végül Marci, aki az egész probléma kreálója. Egész életében a feljebbjutást, az előrehaladást kergeti, így amikor lehetőséget kap, hogy külföldön dolgozzon nagyon boldog lesz, ám felesége miatt ez meghiúsul, de pár évvel később, már nem számít Barka véleménye. És sajnos a könyv végére annyira ellenszenvessé vált a viselkedése, hogy szinte nem is bírtam elviselni, és legszívesebben fejbe vágtam volna egy péklapáttal, hogy hahó, ez nem csak rólad szól, élnek rajtad kívül mások is a világon!

Ugrálunk az időben, néha a jelenről olvashatunk, ám pár rész erejéig belepillanthatunk a múltba, így válaszokat kapunk a miértekre és a hogyanokra.  Összességében egy érdekes könyv, ami elgondolkodtatja az embert, és rávilágít, hogy hiába tűnik valami logikusnak, vagy egyszerűnek az nem feltétlen az, és hogy nem egyszerű a felnőtté válás.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a komolyabb témájú könyveket, ez ne ijesszen meg senkit, ugyan nem fogsz hangosan nevetni, de sírni sem fogsz rajta, de határozottan másképp fogsz látni bizonyos helyzeteket.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése