2018. február 13., kedd

Homonnay Gergely: Az elnökasszony

Erzsébet ​Fenevadova, a szőrös fülű bajszos polihisztor, díva és szupermodell az ország legbefolyásosabb bundása. Igazi véleményvezér macska, akinek útmutatásaira szomjazik a nép. Napi huszonkét órás alvása és egyéb bokros teendői mellett ezért szakított időt arra, hogy lediktáljon egy újabb remekművet első számú szolgájának, Gergelynek.
Erzsébet nem rejti véka alá a véleményét. Legyen szó bármiről, bátran osztja az észt, és minden szava azt bizonyítja, hogy joggal pályázik az elnökasszonyi posztra. Nála ugyanis nincs tökéletesebb lény e földtekén.
A könyvben lerántja a leplet minden két- és négylábúról: megismerhetjük a menhelyről kukázott félszemű albínó macska eltitkolt múltját, de bepillantást nyerhetünk Erzsi féltve őrzött magánéletébe is.
A könyv Erzsi rendkívüli képességeiről is tanúskodik, melyet rajongói nem egyszer versben is megénekelnek:
"Ha kínoz a betegség, vagy kedélyed savanya,
Csúz, isiász, kehesség, bármiféle nyavalya,
SZTK-ba ne merészkedj, úgysem segít senki,
A reményed csak Ő lehet, a Királynőnk: Erzsi."
Az Elnökasszony által vidámság költözik majd végre a világba, nem lesz gyűlölködés, széthúzás. Mindent elsöprő kormányprogramja mellett egyedi és sziporkázó macskahumora erre a garancia.

Író: Homonnay Gergely
Cím: Az Elnökasszony
Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 176.
Téma: Életrajz, Humor

Köszönöm a könyvet a Libri Kiadónak, és természetesen Erzsébet Fenevadovának valamint szolgájának Gergelynek!
Ki ne ismerné Magyarország leghíresebb macskáját Erzsébet Fenevadovát, aki szolgája Gergely segítségével már egy jó ideje terjeszti az igét az interneten? Első könyve a Puszi, Erzsi! nagy sikert aratott, így nem meglepő módon Erzsébet újabb könyvvel örvendeztette meg híveit, amiben megtudhatjuk, hogy miért is járnánk jól, ha Elnökasszonnyá választanánk.

A borítón nem más szerepel, mint maga az Elnökasszony, arcképével hirdetve önmagát, nézeteit. Már a szeme és a bajusza állásán is látszik, hogy nem akármilyen vérvonalból származó macska, és, hogy komoly gondolatai vannak a világról, amelyben él. A Puszi, Erzsihez! hasonlóan Erzsébet meséli el nekünk mindennapjait, amik általában viccesek, de mégis tanulságosak.

Minden fejezetnek van mondanivalója, tanulsága, amiből megtudhatjuk, hogy miért is szavazzunk Erzsébetre. Elsőre meg sem gondolnánk, hogy mennyire mozgalmas is egy macska élete, ám a mi bölcs tanácsadónk bebizonyítja, hogy mennyi minden történhet egy nap alatt.

A vicces történetek mosolyra fakasztják, a szomorúbbak pedig megríkatják az olvasót, de a könyv minden lapja aranyat ér, emiatt reméljük Elnökasszonyunknak végre lesz egy aranysz*ratója, mert igazán kijár neki, hiszen minden nap keményen dolgozik, hogy mi akik követjük őt, ne maradjunk útmutatás nélkül.

A humoros események mellett, azért akadnak olyanok is, amikor muszáj volt elszaladnom zsepiért, mert bizony kicsordultak a könnyeim, de mint tudjuk az élet nem csak pillecukor, amit a könyv is jól megmutat. De ez még nem minden, hiszen a regény komoly témákat is boncolgat, mint a politika (ami már a címnek köszönhetően egyértelművé vált az olvasó számára), ember-ember kapcsolat, valamit ember-állat viszony. Erzsébet nem csak magával, és kampányával foglalkozik, hanem tökéletes uralkodóként, az alattvalóit is szemmel tartja a macskabútoráról, ennek köszönhetően megismerkedünk Mazsival, Rogáncilivel a macskával, Gabi nénivel a takarítónővel és még jó néhány személlyel, akikkel kapcsolatban áll. És természetesen hű szolgájáról, Gergelyről sem feledkezik meg, az ő mindennapjaiba is betekintést enged.

Hasznos tanácsokkal látja el követőit. Támogatja a kora reggeli tornát, az egészséges étkezést (tonhal minden mennyiségben), a kikapcsolódást (kedvenc helye a Hotel Wardrobe Wellness Superior*****, azért látjuk, hogy nem akármilyen helyről van szó, elvégre öt csillagot is kapott), valamint a tudomány fejlődését. Ebből is kiderül milyen intelligens személlyel állunk szemben, hiszen brit tudósok is megirigyelhetnék A ciculin és a kutyulin hatása az emberre című kutatását, ami a maga nemében páratlan, és egyedi.

Ezek után mondja, azt bárki, hogy nem elnökasszony alapanyag, elvégre nem találkozunk minden nap olyan személlyel, akinek ennyire kiterjedt az érdeklődési, és a tudásköre.

Ha van macskád, te is bizonyára tapasztalod, hogy ő az úr/úrnő a házban, ez Gergelyéknél sincs másképp, de ő ezt egy percig sem bánja, na jó, ez nem teljesen igaz, de összességében szerintem egyáltalán nem bánta meg, hogy végül Erzsébetre esett a választása, a könyvből árad a szeretet, és az összetartás.

Ha egy könnyed kikapcsolódásra vágysz, ezt a könyvet neked találták ki, vicces, tanulságos, szívet melengető, és fantasztikus a történetvezetés.

Erzsébetet megtaláljátok Facebook-on, Instagrammon, és a weboldalán is!

Puszi, 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése