2018. február 14., szerda

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!

Erzsébet ​Fenevadova minden idők legnagyobb celebritása. Egy igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkommentátor asszony… Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos – többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnök asszonyi posztnak.
Hívei tudják, hogy életük Erzsébet útmutatásai nélkül mit sem érne. Nagyságát gyakorta versben is megéneklik, az írástudatlanok pedig Erzsébet kifinomult ízlésének eleget téve tonhalban fejezik ki mélységes tiszteletüket.
Erzsébet jelenleg Budán, a Hotel Wardrobe Wellness Superior***** Elnöki Lakosztályában él. Sajnos szingli. Pillanatnyilag csak egyetlen, hozzá méltatlan udvari szolgálója, Gergely, próbálja megteremteni a kivételes nagyságához illő körülményeket.
"A szépség nem az arcodon van, nem is a mosolyodban, de még csak nem is a szívedben. A szépség a bundádban van, a tappancsod párnácskáiban és a bajszod végében, ahogy pöndörödik, és ami csiklandozza a másikat – akár egy életen át.
Erzsébet Fenevadova

Író: Homonnay Gergely
Cím: Puszi, Erzsi!
Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 186.
Téma: Humor, Életrajz

Köszönöm a könyvet a Libri Kiadónak!
Erzsébet Fenevadova az interneten keresztül meghódította Magyarországot, ma már nagyon kevesen vannak, akik nem ismerik őfelségét. Ebben a könyvben visszamegyünk a kezdetekhez, amikor elnök asszonyunk még csak kiscica volt.

A Prológusban Gergely szemszögéből megtudhatjuk, hogyan került hozzá Erzsébet, majd pedig azt is, hogyan vált híressé. Ezután átveszi a szót a mi vezetőnk, és ő is elmondja, hogyan is történt ez az esemény. Ezután oldalról oldalra egyre jobban megismerjük őt is és a szolgáját is. Nyomon követhetjük, hogyan telnek Erzsébet mindennapjai, hogyan veszi birtokba új otthonát, és hogyan "szelídíti" meg gazdáját, aki ezután szolgája lesz. Ez azonban nem egyszerű folyamat, hiszen sokan nehezen viselik, ha egy macska mondja meg a tutit, de sajnos, nem sajnos nincs mit tenni, ha valaki elhatározza, hogy ő márpedig macskát fog tartani, az vállalja a következményeket. Vagyis, hogy nem ő fogja otthon hordani a nadrágot, mint mondjuk a kutya esetében, hanem bizony a cica.
A könyv szerint Gergely elég hamar rájött, hogy mi a jó Erzsinek, bár azért nem fél kimondani a véleményét sem róla, főleg akkor, ha megjelöli az ágyát, a szőnyeget, vagy amikor hajnalok hajnalán  kezd el tornázni a fején.

Tehát elmondhatjuk, hogy összességében az évek alatt összeszoktak, és mint ahogy tudjuk minden családban megvannak a balhék, ez rájuk is igaz. A könyvben sok vicces, és szórakoztató történet szemtanúi lehetünk, amik így olvasva pozitív hatással vannak ránk, de Gergely helyében akkor, abban a pillanatban biztos nem lett volna kedvünk mosolyogni. Sokszor olvashatjuk, hogy milyen szavakkal illeti kedvencét. Minden ilyen mondat után elgondolkodtam, hogy ha valaki elmegy a lépcsőházban, vagy az ablak alatt, és meghallja a kiabálást, mit gondolhat magában. Bizonyára elkezdik sajnálni szegény lányt, hogy milyen ronda dolgokat vág a fejéhez a barátja, fogalmuk sincs, hogy az illető egy macskához beszél.

Erzsébet páratlan történetmesélési készségének és humorának köszönhetően az olvasó egy pillanatra sem unatkozik, az ember észre sem veszi és már vége is a könyvnek. Mindig történik valami, de mégsem érezzük azt, hogy erőltetett lenne, minden jelenet természetesen jön, és szépen összekapcsolódnak a részek.

A könyv nem csak szórakoztató, de tanulságos is, hiszen vannak jelenetek, amikor olyan mindennapi helyzetekről olvashatunk, amik a mi életünkben is jelen vannak, mint például az elfogadás.
"A brit macskákat azért szeretik, mert gömbölydedek, és a nők is attól szépek, ha szép kerek idomaik vannak. Fogadjátok el magatokat!"
Összességében nagyon tetszett a történet, minden megvolt benne, ami egy nagyszerű regényhez kell. Különösen tetszettek az illusztrációk, amik tökéletesen kiegészítették a szöveget. Mindenkinek ajánlom, aki szeret nevetni, és egy izgalmakkal teli, de mégis könnyed kikapcsolódásra vágyik.

Erzsébetet megtaláljátok a Facebook-on, Instagrammon, és a weboldalán is!
"Mint minden macska, én is nagyon sokat szoktam gondolkozni kaja előtt. Ülök a tonhal felett, nézek ki a cirmos fejemből, és néha olyan intenzíven elmerengek az élet fontos dolgain, hogy bealszom."

Puszi, 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése