2018. március 7., szerda

Richelle Mead - Vámpírakadémia

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.




Író: Richelle Mead                                                           Író: Richelle Mead
Eredeti cím: Vampire Academy                                    Forgatókönyvíró: Daniel Waters
Kiadó: Agave Könyvek                                                   Rendező: Mark Waters
Kiadás éve: 2009.                                                           Bemutató dátuma: 2014. március 6.
Sorozat: Vámpírakadémia 1.                                        Forgalmazó: Big Bang Media
Oldalszám: 236.
Téma: Fantasy, Vámpír, YA, Romantikus

Nem csak a könyveket, de a filmeket és a sorozatokat is nagyon szeretem, valamint kíváncsi vagyok, hogy mások miként képzelik el a szereplőket, eseményeket, ezért előszeretettel nézem meg a könyvadaptációkat. Nyilván ez is csak egy nézőpont a több százezerből, és nem is mindig értek egyet bizonyos választásokkal, változtatásokkal, de ettől függetlenül elfogadom, hogy ez lett belőle, még ha néha (elég gyakran) bosszankodom picikét bizonyos részeknél.

Először is a legtöbb könyvmolyhoz hasonlóan én is azt vallom, hogy először az olvasás és csak utána a filmnézés, bár ez nem mindig sikerül, és sajnos jártam már úgy, hogy először a sorozatot néztem (The 100), majd utána tudtam meg, hogy vannak könyvek is. Nagy szerencse volt, hogy így alakult, ugyanis ha a regénnyel kezdtem volna, akkor biztos, hogy a sorozat közelébe sem megyek, és akkor bizony egy nagy kedvenccel kevesebb lenne a listámon. 

Az esetek többségében szeretem az adaptációkat, szívesen megnézem őket (évente akár többször is), de persze minden alkalommal megjegyzem, hogy ez sem és az sem így volt a könyvben. Vannak jól (Mielőtt megismertelek, Mentőexpedíció - Marsi) és kevésbé jól (A burok) sikerült alkotások is. Mai bejegyzésemben Richelle Mead Vámpírakadémia című könyvéről és annak adaptációjáról fogok leírni néhány gondolatot. 

2013-ban találkoztam a könyvvel, ekkor már nagyban tombolt a vámpírláz az Alkonyatnak köszönhetően, ez a regény maradt ugyan a vérszívó vonalon, mégis más volt. Nagyon tetszett a sorozat az első része, megvett magának akkor, és ebből következett, hogy a többi rész is elég hamar lecsúszott. Tetszett, hogy a hősnő képes megvédeni magát, és nem siránkozik folyton valami miatt, és az is, hogy a fő vonal nem a romantikán volt, de még sem lett elhanyagolva. 

A történet hősnője Rosemarie Hathaway, valamint barátnője Vaszilisza Dragomir, akik nem átlagos lányok. Rose dampyr (félig ember, félig vámpír), Lissa pedig mora, ami a vámpír könyvbeli megfelelője, vagyis az egyik fajtájának, ugyanis ebben a regényben kétféle vámpír létezik. Az egyik a már említett mora, ők úgymond az "átlagos" vérszívók, uralják a négy elem valamelyikét, iskolába járnak, természetesen külön nekik fenntartott intézményekbe, ahol éjszaka tanulnak, nappal pedig alszanak. A másik kategória a strigák, akik úgymond a rosszfiúk, hiszen ahhoz hogy ilyenné váljanak, meg kellett ölniük egy másik vámpírt, vagy pedig egy ember összes vérét kiszívták. 

Amiben különböznek a morák az általunk ismert lényektől, az hogy ők eleve ennek születnek, nem pedig átváltoztatják őket. És gyengék, vagyis nem azok, de az évek során sokakat megöltek, és kevesen születnek, ezért a félig ember, félig vámpír dampyrokat testőröknek képzik ki, hogy megvédjék a hátsójukat. Itt jön a történet lényege. Rose Lissa védelmezője szeretne lenni miután elvégezte az iskolát (ugyanabban az intézményben képzik a morákat és a dampyrokat is), de már tanulóként sem riad vissza attól, hogy bármit megtegyen barátnője védelmének érdekében. Ez adja a történet fő mozgatórugóját. 

Na de nem szeretnék minden részletet kielemezni, és elspoilerezni a cselekményt azoknak, akik nem látták, vagy esetleg nem olvasták még a Vámpírakadémiát. 

Összehasonlítva a filmet a könyvvel, azt kell mondjam, hogy minden lényeges momentum bemutatásra került (persze egyértelműen maradtak ki részek, de tudjuk, hogy egy 2 órás filmbe nem fér bele minden apró részlet), aminek örültem. Voltak kisebb nagyobb változtatások, de emlékeim szerint egyik sem volt akkora horderejű, amitől kiakadtam volna. Az, hogy a könyvben egy szobában aludtak, a filmben meg külön az egy dolog, és hogy kicsit átvariálták a szövegeket, az sem okozott különösebb traumát. A szereplőgárdával is úgy ahogy meg vagyok elégedve, hasonlóan képzeltem el őket, bár a Dimitrijt alakító színész nem illett annyira a fejemben élő képhez. 

A film nem tökéletes, az alakítások, és a kivitelezések sem, de ha valakinek van pár felesleges órája, és unatkozik az nézze meg nyugodtan, akik szerették a könyvet, azok már valószínűleg régen túl vannak rajta, de ha te még nem láttad, akkor próbálkozz meg vele, egyszer mindenképpen megnézhető. 

Nekem összességében tetszett, és kicsit sajnálom, hogy nem hozta a várt nézettségi szintet, ezért a sorozat többi részével már meg sem próbálkoztak.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése