2018. március 26., hétfő

Stella Newman - Hét lépés a boldogsághoz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A ​harmincas éveiben járó Leonora Dublonsky egy applikációfejlesztő és -tesztelő cégnél dolgozik. Rengeteget utazik, olybá tűnik, minden a legnagyobb rendben van vele, de valójában sem a magánéletével, sem a munkájával nem elégedett. Amikor a legjobb barátnőjének, Julietnek az álomházassága egyik pillanatról a másikra véget ér, és az élete összeomlik, Lenny rájön: ezúttal minden eszközt be kell vetnie, hogy együtt kimászhassanak a gödörből. Kapóra jön neki az éppen tesztelendő, a BoldogságGuru névre hallgató alkalmazás, amely azt ígéri, hogy a felhasználók hét egyszerű lépésben közelebb kerülhetnek a boldogsághoz. A két barátnő meglehetősen kételkedik a sikerben, de úgy döntenek, próbára teszik a programot – végül is mit veszíthetnének? Kisvártatva maguk is igencsak meglepődnek az eredményen. Ahogy Juliet mindjobban magára talál, úgy válik még bonyolultabbá Lenny élete. Vajon létezik recept a boldogságra? És az valóban csak hétlépésnyire lenne tőlük?
Stella Newman regénye a boldogság, a barátság és a szerelem örök érvényű kérdéseit taglalja sziporkázó, szórakoztató stílusban, a két barátnő elgondolkodtató és megható fordulatokkal tarkított sorsán keresztül. Marian Keyes, Sophie Kinsella és Jill Mansell rajongóinak igazi csemege lehet.

Író: Stella Newman
Eredeti cím: Seven Steps to Happiness
Cím: Hét lépés a boldogsághoz
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 456.
Téma: Romantika

Köszönöm a könyvet a General Press Kiadónak!
A könyv borítója volt az, ami legelőször megfogott, egyszerű és letisztult, ami viszont mindenképpen megragadta a figyelmemet az a cím. Hét lépés a boldogsághoz. Mindenki szeret, és szeretne is boldog lenni, és valljuk be hét lépés nem tűnik annyira nehéznek ahhoz, hogy elérjük ezt az állapotot.

A fülszöveg elolvasása után még jobban érdekelt, hogy milyen történetet is írt az írónő, hiszen a középpontban egy applikáció áll, ami a BoldogságGuru névre hallgat. Elég hihetetlen gondolat, hogy egy telefonos alkalmazással találjuk meg önmagunkat, de hát soha nem lehet tudni, azért adjunk neki egy esélyt.

Főszereplőnk egy 37 éves szingli nő, aki a munkájának köszönhetően sokat utazik, emiatt mindenki szerencsének tartja (az elején én is), ám hamar kiderül, hogy az ő élete sem fenékig tejfel. Másik főszereplőnk Lenny barátnője Juliet, akinek látszólag tökéletes az élete, van egy csodálatos férje, egy nagyszerű lánya és álmai munkája, de mi történik akkor, ha ez a lufi kipukkad, és kiderül, hogy a férj megcsalja a nőt? Ezután oldalakon keresztül olvashatjuk, hogy Juliet szenved, Matt az (ex)férj pedig a világ legbunkóbb embere, aki tesz róla, hogy mindenki meggyűlölje.

Lenny egy applikációfejlesztő és- tesztelő cégnél dolgozik, és egy új appot kell tesztelnie aminek a neve a BoldogságGuru. Nem is jöhetett volna jobbkor ez a tesztelés, hiszen mind a két nőre ráfér egy kis változatosság, boldogság, így hát belevetik magukat az alkalmazásba. Ugyan nem kell valami nagy dologra gondolni, valójában elég kevés szó esik erről az appról, sokkal többször olvashatjuk, hogy a lányok mennyire szenvednek. Juliet a házassága, válása, férje miatt, Lenny a munkája és a szinglisége miatt.

Lenny jó barátnője Julietnek, Danny segítségével próbálják megakadályozni, hogy a nő teljesen magába zuhanjon a férje tette miatt, úgy gondolom ez sikeres vállalkozás, bár nyilván vannak jobb és rosszabb napok is, főleg amikor kiderül, hogy Matt mennyire komolyan gondolja az új kapcsolatát, a lányától alig pár évvel idősebb nővel.

A lányok sorra veszik az applikáció által adott utasításokat vannak amik jól sikerülnek, és vannak amik kevésbé. Ám a történet nem csak ekörül forog, hiszen Lenny munkájában gyökeres változások állnak be, itt a jutalom pihenés kiütötte nálam a biztosítékot, főleg ez a hirtelen spirituális megvilágosodás. Valójában Lenny egész személyisége furcsa és szokatlan volt számomra, néha nagyon hisztis tudott lenni, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. Persze magyarázhatjuk, hogy az élet tette ilyenné, de ezt nem igazán veszem be, egyszerűen csak nem akarja elfogadni teljesen, hogy felnőtt, ami teljesen érthető, de ezt itt kicsit túlzásba vitték.

Juliet elég pozitív karakter, annak ellenére, hogy a férje megcsalta, nem rinyál minden második pillanatban, hanem keresi az új utat amin elindulhat, és nem hagyja, hogy teljes letargiába essen.

A történet nagyon lassú, és iszonyúan bő lére van eresztve. A 456 oldalhoz képest semmi olyan dolog nem történik, ami indokolná ezt a hosszúságot. Szerintem fele ennyi oldalon is el lehetett volna mesélni a két nő történetét. Viszont az utolsó pár fejezet nagyon jóra sikerült, kár hogy az eleje ennyire elvitte a dolgokat.

Én személy szerint nem lettem boldogabb ettől a könyvtől, sőt, inkább lehangolttá váltam, hiszen órákon keresztül olvastam, és szinte semmit nem haladtunk előre a cselekményben, olyan érzésem volt, mintha egy helyben toporognék. Úgy éreztem, hogy soha az életben nem érek a végére, és ez nagyon szomorú.

Egyszeri olvasásra megfelelő, de úgy gondolom többet is ki lehetett volna hozni belőle.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése